Tämä blogikirjoitus julkaistiin alunperin 7.3.2025 Uudessa Suomessa. Varhaiskasvatus on yhteiskunnan perusta. Lapsuus on ajanjakso, jolloin lapset rakentavat pohjaa koko elämälleen – ei vain oppimisen, vaan myös sosiaalisten taitojen, emotionaalisen älyn ja itsetunnon osalta. Laadukas varhaiskasvatus ei ole vain lastenhoitoa tai ajanvietettä; se on systemaattinen prosessi, joka tukee lasten kehitystä ja auttaa heitä löytämään paikkansa maailmassa….
Blogi
Luonnonmukaisia pihoja lapsille (Keskisuomalainen 25.2.2025)
Keskisuomalainen julkaisi tänään 25.2.2025 mielipidekirjoitukseni otsikolla: ”Luonnonmukaisia pihoja lapsille” Nykyajan päiväkotipihat ovat usein turvallisia, mutta samalla myös steriilejä ja elottomia. Kuminurmella päällystetyt, aidatut ja kaavamaiset pihat tarjoavat lapsille turvallisen ympäristön, mutta ne jättävät paljon toivomisen varaa, kun puhutaan lasten luontosuhteen rakentamisesta ja monipuolisesta kehityksestä. Luonnonläheiset leikkiympäristöt tarjoavat lapsille paljon enemmän kuin vain tilan liikkumiselle. Ne…
Vierailuni Huomenta Suomessa
Olin MTV Huomenta Suomen vieraana torstaina 6.2.2025, ja keskustelimme oppilaiden keskittymiskyvyn haasteista koulumaailmassa. Tämä kirjoitus perustuu haastattelun aiheisiin ja MTV Uutisten artikkeliin, joka ilmestyi 7.2.2025. Keskittymisen haasteet koulumaailmassa Koulujen arki on muuttunut viime vuosikymmeninä merkittävästi, ja yksi keskeisimmistä huolenaiheista on oppilaiden keskittymiskyvyn heikkeneminen. Opettajat kertovat, että oppitunneilla on yhä vaikeampaa pitää oppilaiden huomio opetettavassa asiassa….
Kesytä levoton mieli
Keskittyminen on nykymaailmassa harvinaista herkkua. Jokainen meistä on kokenut sen turhauttavan tunteen, kun ajatus harhailee, työtehtävä venyy tai keskustelukumppanin sanat menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Häiriötekijät ympäröivät meitä kaikkialla, ja aivomme ovat sopeutuneet jatkuvaan ärsyketulvaan. Tämä ei kuitenkaan ole luonnollinen tila. Keskittymiskyky ei ole vain työelämän vaatimus, vaan se on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin…
Haastatteluni lehdessä LuontaisTerveys 1/2025
Uusimmassa LuontaisTerveys-lehden numerossa 1/2025 on haastatteluni koskien uusinta kirjaani Kesytä levoton mieli – Keskittymisen käsikirja. Lue haastattelu LuontaisTerveys-lehdestä. Tässä blogikirjoituksessa jatkan aiheen käsittelyä. Keskittymiskyky – avain oppimiseen ja hyvinvointiin Keskittymiskyky on taito, joka vaikuttaa lähes kaikkiin elämän osa-alueisiin. Se tukee oppimista, työskentelyä ja arjen hallintaa, mutta samalla nykypäivän maailma tarjoaa jatkuvasti häiriötekijöitä, jotka haastavat keskittymisen….
Keskittymiseen perehtynyt opettaja Pasi Hänninen ei usko tiukkaan auktoriteettiin (HS 20.1.2025)
Kun keskittymiskyky on koetuksella Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Yrttiaho haastatteli minua tänään ilmestyneeseen otsikossa mainittuun artikkeliin (20.1.2025) keskittymisestä ja siitä, miten nykyajan haasteet vaikuttavat siihen niin koulussa kuin muuallakin. Keskustelumme pohjalta haluan jakaa ajatuksiani ja kokemuksiani sekä opettajana että tietokirjailijana. Uusimmassa kirjassani Kesytä levoton mieli – keskittymisen käsikirja (Viisas Elämä, 2025) pyrin tarjoamaan konkreettisia vinkkejä,…
Leikkivä ihminen
Tämä essee on julkaistu alunperin LinkedIn-sivustolle 5.12.2014. Leikki on olennainen osa ihmisyyttä, ja Johan Huizingan klassinen teos Homo Ludens (1938) nosti sen keskiöön ihmiskulttuurin tutkimuksessa. Huizinga esitti, että leikki ei ole pelkkään lasten puuhaa tai ajanvietettä, vaan kulttuurien peruspilari, joka vaikuttaa niin kieleen, taiteeseen, tieteeseen kuin uskontoihinkin. Tässä esseessä tarkastellaan leikin merkitystä yksilön kehitykselle, yhteisölle…
Miksi hyvä keskittymiskyky on tärkeää?
Hyvä keskittymiskyky on tärkeää monista syistä, ja se tukee niin opiskelua, työtä kuin arjen hallintaakin. Keskittyminen auttaa suoriutumaan tehokkaammin ja laadukkaammin sekä tekemään parempia päätöksiä. Esittelen lyhyesti muutamia keskeisiä syitä, miksi hyvä keskittymiskyky on tärkeää: Keskittymiskykyä pidetäänkin perustaitona, jonka avulla voimme kehittyä lähes kaikissa muissa taidoissa. Jos keskittymiskyky on heikko, asioiden oppiminen, tavoitteiden saavuttaminen ja…
Kokopäiväpedagogiikka ja opettajan rooli varhaisen matematiikan opetuksessa
Pasi Hänninen ja Petro Rautio Tämä artikkeli on kirjoitettu osana Jyväskylän yliopistossa suoritettavia varhaiskasvatustieteen opintoja opintojaksolla VAAM1362 Matematiikka. Artikkeli löytyy myös LinkedIn:stä. Kokopäiväpedagogiikka tarkoittaa kasvatuksen ja opetuksen periaatteiden sekä toimintatapojen integroimista koko päivään varhaiskasvatuksessa. Se painottaa oppimista luonnollisissa ympäristöissä ja arjen tilanteissa, ei pelkästään strukturoitujen oppituntien aikana. Matematiikka nähdään osana päivittäistä toimintaa ja leikkiä, ei…
Robotiikan mahdollistamat hyödyt SOTE-sektorin näkökulmasta
Artikkeli on aiemmin julkaistu Parikanniemen Kontti 1/2024 -lehdessä. Teknologia kehittyy kehittymistään, eikä robotiikka ole siinä poikkeus. Robotiikan on sanottu tuovan mukanaan neljännen teollisen vallankumouksen, kadottaen samalla lukemattomia vanhoja ja perinteisiä ammatteja kokonaan. Tällaista uhkakuvaa on esittänyt moni ja on selvää, että uusien teknologioiden myötä katoaa jotakin vanhaa ja perinteistä. Näin on ollut aiemminkin, siitä esimerkkinä…