Uskonnonopetus alkaa 7-luokalla yleensä tutustumalla uskonnon ja uskonnollisuuden käsitteisiin. Lukuvuoden alussa on myös hyvä käydä läpi uskonnon tavoitteita vuosiluokalla 7:
T1 ohjata oppilasta havaitsemaan uskonnon ja kulttuurin vuorovaikutus sekä tunnistamaan uskontoon liittyvä monimuotoisuus.
T3 ohjata oppilasta perehtymään uskontoihin ja katsomuksiin eri puolilla maailmaa sekä uskonnottomuuteen.
T4 ohjata oppilasta tuntemaan eri uskontojen ja katsomusten tapoja ja symboleita sekä tunnistamaan uskonnollisia aiheita mediassa, maailmanpolitiikassa, taiteessa ja populaarikulttuurissa.
T7 auttaa oppilasta pohtimaan uskontojen ja katsomusten maailmanlaajuista merkitystä ihmisten valintojen perusteina ja ohjaajina.
T10 rohkaista oppilaita kohtaamaan erilaisia ihmisiä nyt ja tulevaisuudessa jatko-opinnoissa, työelämässä ja vapaa-ajalla. (Tavoitetta ei arvioida)
Uskonnon sisällöt vuosiluokalla 7:
- Uskontojen synty ja uskonnon tunnusmerkit
- Suuret maailmanuskonnot ja uskonnottomuus
- Luonnonuskonnot, uususkonnollisuus
- Usko ja tieto, uskonnollinen ja tieteellinen kieli
- Uskontokritiikki
- Uskontojen näkyminen kulttuurin eri osa-alueilla, mediassa, politiikassa, populaarikulttuurissa, taiteessa ja tapakulttuurissa
- Uskontojen välinen dialogi
Hyvän osaamisen kriteerit (arvosana 8) vuosiluokalla 7:
Oppilas
– ymmärtää uskonnon merkityksen yhteiskunnassa ja kulttuurissa
– tuntee eri uskontojen ja katsomusten opit, tavat ja symbolit
– ymmärtää uskontojen monimuotoisuuden
– osaa suhtautua kriittisesti tietoon
– osaa perustella mielipiteensä
– osaa suhtautua toiseen ihmiseen ja erilaisuuteen kunnioittavasti.
Jaan seuraavassa materiaalia (Excel-muodossa) kaikille uskontoa opettaville oppitunnin pitämistä varten, toivottavasti dioista on teille hyötyä! Materiaalia saa vapaasti käyttää, mutta uskontojen luokittelusta kertovaa kuvaa käyttäessänne mainitkaa kuvan tekijänä Pasi Hänninen.
Palautetta olisi myös mukava kuulla, jos materiaalista on ollut sinulle apua.

Olen jyväskyläläinen tietokirjailija ja opettaja. Uusin tietokirjani Kesytä levoton mieli – Keskittymisen käsikirja käsittelee keskittymistä ja keskittymisessä kehittymistä. Aiempia tietokirjojani ovat Tietotekniikka ja Robotiikka ja tekoäly – Johdatus aiheeseen.
Kirjoittamisen ohella työskentelen tietotekniikan opettajana Jyväskylän yliopistossa ja uskonnon opettajana Jyvässeudun peruskouluissa ja lukioissa.