Seuraava kirjoitus julkaistiin 7. helmikuuta 2023 Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston opettajille tarkoitetussa kirjeessä.
Olen Pasi Hänninen ja olen työskennellyt Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa jo muutaman vuoden tietotekniikan tuntiopettajana. Työskentelen myös yläkoulun opettajana Jyväskylän kaupungilla. Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa päävastuunani ovat olleet erityisesti robotiikka- ja tekoälyaiheiset kurssit, mutta vastaan myös yhdestä ohjelmointikurssista. Kurssini ovat verkkokursseja, joten opiskelijat erilaisilla taustoilla sekä eripuolilta Suomea ovat voineet osallistua – uusimpana lisänä olen saanut olla mukana kouluttamassa tulevia IT-ammattilaisia, kun Jyväskylän Lyseon lukion IT-linjalla opiskelevat lukiolaiset aloittivat opiskelun avoimessa yliopistossa.
Pääsääntöisesti työni koostuu opiskelijoiden ohjaamisesta sekä palautettavien tehtävien korjaamisesta, mutta olen onnekseni saanut myös luoda sisällöltään uusia robotiikkaan ja tekoälyyn keskittyviä opintojaksoja. Näin olen periaatteessa päässyt tekemään sitä kaikkea, mitä yliopistolla opettajan tehtäviin voi kuulua, sisältäen siis myös luennoimisen. Pidän itseäni onnekkaana, sillä työni on ollut varsin mielekästä sekä monipuolista ja hyvää vastapainoa yläkoulun opettajan työskentelyyn. Avoimen yliopiston tuntiopettajan työ motivoi minua myös kirjoittamaan oppikirjan nimeltään ”Robotiikka ja tekoäly – johdatus aiheeseen”. Tein sen omat robotiikan ja tekoälyn kurssit mielessäni, sillä vastaavaa teosta ei ollut saatavilla ja halusin tarjota opiskelijoille mahdollisuuden lukea aiheesta lisää suomeksi.
Vaikka perinteisestä opettajan työstä poiketen työskentelen käytännössä etänä verkkokurssien luonteesta johtuen, olen kokenut tärkeäksi avoimen yliopiston tarjoaman yhteisöllisyyden kokemuksen – olen siis osa suurempaa joukkoa, vaikka en näkisi muita kollegoita välillä viikkoihin. Tässä on ollut suuresti merkitystä aineryhmän tasaisin väliajoin pidettävillä palavereilla. Koen olevani tärkeä osa omaa oppiainettani, työlläni on merkitystä.
Olen pitänyt tärkeänä myös sitä, että voin tehdä työni silloin ja siinä paikassa, mikä itselleni on aina kulloinkin parhaiten sopinut. Työtä ei ole tarvinnut sitoa tiettyyn aikaan tai paikkaan, mikä itselleni on sopinut oikein hyvin. Suosittelen kaikkia kokeilemaan työhön juurtuneiden rutiinien ajoittaista muuttamista, jos se vain on mahdollista.
Hyvää alkanutta vuotta!

Olen jyväskyläläinen tietokirjailija ja opettaja. Uusin tietokirjani Kesytä levoton mieli – Keskittymisen käsikirja käsittelee keskittymistä ja keskittymisessä kehittymistä. Aiempia tietokirjojani ovat Tietotekniikka ja Robotiikka ja tekoäly – Johdatus aiheeseen.
Kirjoittamisen ohella työskentelen tietotekniikan opettajana Jyväskylän yliopistossa ja uskonnon opettajana Jyvässeudun peruskouluissa ja lukioissa.