Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston tarjoamat robotiikka-, tekoäly-, kyberturvallisuus- sekä web-ohjelmointikurssit
Opiskelu avoimessa yliopistossa on joustavaa ja kaikille avointa. Voit aloittaa silloin, kun sinulle sopii, ja opiskella myös etäyhteyksin. Opintojen hinta on 15 euroa opintopistettä kohti, mutta yliopiston perustutkinto-opiskelijoita varten on tarjolla maksuttomia kurssitoteutuksia. Tällä hetkellä opetan seuraavilla avoimen yliopiston järjestämillä kursseilla, jotka kaikki voit suorittaa kätevästi verkon välityksellä mistä päin tahansa ja sinulle sopivana ajankohtana.
TIEP1830 Johdatus robotiikkaan (2 op)
Tervetuloa tutustumaan robotiikan maailmaan
Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle sellaiset tiedolliset perusvalmiudet robotiikasta, jotka mahdollistavat omien valmiuksen jatkuvan kehittämisen tulevaisuudessa. Opintojakso ei edellytä aiempaa osaamista, joten se soveltuu kaikille robotiikasta kiinnostuneille. Et siis tarvitse aiempaa taustaa yliopisto-opinnoista tai tietotekniikasta, pelkkä kiinnostus aiheeseen riittää hyvin.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee robotiikan teoreettiset perusteet (mm. robotin ja robotiikan määritelmät, robottien luokittelut ja mekaniikka, sekä historia), tuntee robotiikan erilaisia käyttömahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä, sekä ymmärtää robotiikkaan liittyviä haasteita. Opintojakso suoritetaan tekemällä tehtävät hyväksytysti.
Opintojakso on jaettu lukuihin, joista jokainen käsittää yhden seuraavista robotiikan perusteisiin kuuluvista aiheista:
- Johdatus robotiikan perusteisiin (robotin ja robotiikan määritelmä, robottien luokittelu, mekaniikka ja historia)
- Tekoäly robotiikassa
- Teollisuusrobotit
- Palvelurobotit
- Ohjelmistorobotit
- Robotiikan haasteet (mm. etiikka)
- Robotiikan tulevaisuudennäkymiä
Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle sellaiset tiedolliset perusvalmiudet robotiikasta, jotka mahdollistavat omien valmiuksien jatkuvan kehittämisen tulevaisuudessa. Soveltuu kaikille robotiikasta kiinnostuneille.
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on:
- Robotiikan perusteiden hallinta
- Kuva robotiikan erilaisista käyttömahdollisuuksista
- Ymmärrys robotiikkaan liittyvistä haasteista
Ilmoittaudu TIEP1830 Johdatus robotiikkaan (2 op) -opintojaksolle tästä
ITKP0006 Palvelurobotiikka (3 op)
Palvelurobotiikalla tarkoitetaan sitä robotiikan sovellusaluetta, joka kattaa muut kuin teollisuuslaitoksissa tehtävät työt. Palvelurobotiikassa on kyse teknologian ja palvelujen yhteensovittamisesta eli roolista, mikä robotille halutaan antaa palvelujärjestelmässä. Onko robotin roolina olla työväline, autonominen toimija vai jotain muuta? Kun aiemmin robotteja saattoi löytää vain teollisuuslaitoksissa, oli yksinkertaista pitää robotin roolina olla vain työväline, mutta nykyään robotteja tapaa yhä useammin erilaisissa tehtävissä, joissa ne työskentelevät yhdessä ihmisten kanssa tai palvelevat ihmistä kyeten mm. sosiaaliseen vuorovaikutukseen.
Eräs merkittävimmistä palvelurobotiikan käyttökohteista on sosiaali- ja terveyssektori. SOTE-sektorin näkökulmasta väestön ikääntyessä hoitohenkilökunnan työtaakka ja kustannukset kasvavat nykyisestä merkittävästi, mutta uusi teknologia voi tuoda siihen apua ja säästöjä. Palvelurobotiikan tärkeimpiä tehtäviä on lisätä hyvinvointia ja terveyttä. Robotit tarjoavat hyviä mahdollisuuksia mm. hoitohenkilökunnan työn tukemiseksi tekemällä esimerkiksi välillistä hoitotyötä (esim. sairaalalogistiikka, potilaiden siirto, lääkkeiden jakelu sekä etäläsnäolo). Palveluroboteista on moneen tehtävään.
Opintojaksolla käsitellään mm.
- omahoidon robotiikkaa
- kotiapurobotteja ja älykoteja
- lääketieteen robotiikkaa
- hoitotyön robotiikkaa
- organisaation robotiikkaa
- sosiaalisia robotteja
- opetusrobotteja
- palvelurobotiikan hyödyntämistä Suomessa
Ilmoittaudu ITKP0006 Palvelurobotiikka (3 op) -opintojaksolle tästä
TIEP2000 Tekoälyn perusteita ja sovelluksia (2 op)
Tekoälyn perusteita ja sovelluksia -opintojaksolla tutustutetaan opiskelija tekoälyn maailmaan, lähtien liikkeelle tekoälyn määrittelystä päätyen koneoppimisen, neuroverkkojen ja luonnollisen kielen prosessoinnin kaltaisiin syvällisempiin tekoälyn eri osa-alueisiin. Tekoälyn perusteisiin syventyvä opintojakso soveltuu kaikille aiheesta kiinnostuneille, opintojakson suorittaminen ei edellytä aiempia esitietoja ja osaamista aiheesta.
”Robotiikan tavoin myös tekoälystä puhutaan paljon eri medioissa, mutta trendisanana tekoäly sekoitetaan helposti muihin tietoteknisiin määritelmiin. Tekoälynä markkinoidaan monenlaisia palveluita, joilla ei välttämättä ole tekemistä varsinaisen tekoälyn kanssa. Tästä syystä on tärkeää tietää mistä puhutaan, kun aiheena on tekoäly”, kertoo opettaja Pasi Hänninen.
Kaikille sopiva tapa tutustua tekoälyn maailmaan
Tekoälyn perusteita ja sovelluksia -opintojaksolla opiskelija pääsee tutustumaan myös moniin tekoälyä hyödyntäviin käytännön sovelluksiin, sillä tekoälyä löytyy esimerkiksi peleistä, lääketieteessä, tiedonlouhinnassa, sekä puheen- ja kuvantunnistuksessa. Käytännön elämän esimerkkejä tekoälyä hyödyntävistä palveluista ovat mm. hakukoneet, roskapostisuodattimet sekä kohdennettu mainonta.
Ilmoittaudu TIEP2000 Tekoälyn sovelluksia ja perusteita (2 op) -opintojaksolle tästä
ITKP1011 Web-julkaiseminen (2 op)
Kurssilla opetellaan HTML5-dokumenttien tuottaminen ja niiden muotoileminen CSS-tyylitiedostoilla. Opitaan myös WWW-lomakkeiden kirjoittaminen ja niiden tietojen tallentaminen ja käsitteleminen valmiilla ohjelmilla. Komentorivikäyttöliittymä opetellaan Windows- ja Linux-ympäristöissä painottaen Linux-ympäristöä.
Tavoitteena on oppia perusteet XML-merkintäkielestä, www-sivujen tuottamisesta HTML5- ja CSS-kielillä sekä www-sivujen julkaiseminen yliopiston palvelimella. Kurssilla opitaan komentorivikäyttöliittymän perustaidot.
Ilmoittaudu ITKP1011 Web-julkaiseminen (2 op) -opintojaksolle tästä
ITKP0007 Kansalaisen kyberturvallisuus
Tervetuloa tutustumaan kyberturvallisuusteen
Mistä kyberturvallisuudessa on kysymys? Mikä erottaa sen tietoturvasta?
Millaisia kyberturvariskejä liittyy normaalin arkeenkodissa: tietojen kalastelu, virukset ja haittaohjelmat, kiristyshaittaohjelmat, palvelunestohyökkäykset, haavoittuvuudet ja päivitykset, esineiden Internet.
Miten omaa tietoturvaa voi lisätä: verkon suojaaminen, oman tietokoneen suojaaminen, tunnusten ja salasanojen hallinta, yksityisyyden suojaaminen, mobiililaitteisiin liittyvät erityispiirteet, hyvät salasanat.
Tule tutustumaan kyberturvallisuuteen ilmiönä sekä siihen liittyviin perusasioihin kaikille sopivan verkkokurssin avulla.
Ilmoittaudu ITKP0007 Kansalaisen kyberturvallisuus (2 op) -opintojaksolle tästä
Opiskelijoiden palautteita kursseista

“Tämän kurssin myötä olen saanut paljon tietoa robotiikasta, ja nyt kun sitä on enemmän, olen kiinnostunut robotiikan mahdollisuuksista ja myös jo selaillut tarjolla olevaa avointa opiskelumateriaalia. On hyvä olla tietoinen, missä mennään ja mitä on tulossa. ”
TIEP1830 Johdatus robotiikkaan -kurssin opiskelija

“Kurssilla tuli esille hyvin myös robotiikan mahdollisuudet, eikä vain ne negatiiviset ajatukset joita helposti huomaa uutisvirroista. Kurssi on myös laittanut pohtimaan sitä, mitä taitoja minun olisi hyvä kehittää, jotta pärjään tulevaisuuden työelämässä. Olen tällä hetkellä ammatissa jossa ei juurikaan käytetä tekniikkaa, puhelin on ainut tekninen välinen työssäni, joten minun on syytä päivittää digiosaamista. Opiskelun kautta onneksi jonkun verran tullut käytettyä tekniikkaa, mutta paljon on vielä asioita joita olisi hyvä osata. Yksi kiinnostavimmista oli kotihoidon robotti, se olisi todella tarpeellinen ikääntyvässä yhteiskunnassa”
ITKP0006 Palvelurobotiikka -kurssin opiskelija

“Kurssin suoritustapa on loistava, mukava kun voi opiskella omaan tahtiin töiden ohella näitä asioita! Aivan huippua. Materiaali oli helppolukuista ja selkeää, ei menty liian syvälle tai vaadittu liikoja. Mahtavaa että saa suorittaa tällaisia opintoja ja kartuttaa omaa tietämystä aiheesta. Suuri kiitos!”
TIEP2000 Tekoälyn perusteita ja sovelluksia -kurssin opiskelija